Opportunities for growth & expansion

Ademwerk vs ademvrijheid

Diep en vrij ademen is een van de krachtigste manieren om jouw eigen zelfliefde te ervaren en contact met jezelf te maken. Het kan je leven veranderen…

Ongedwongen en vrije adem, die onbelemmerd naar de diepste uithoeken van ons wezen gaat, begeleid ons naar onze kernessentie.

Ik bedoel niet het yang geforceerde ‘ademwerk’; tenzij je je zenuwstelsel wilt overbelasten, te veel levensenergie wilt verbranden, je lever wilt laten stagneren en zo levenskracht wilt afvoeren. Ik bedoel verbinding maken met de zachte, subtiele, genuanceerde yin van de adem. De natuurlijke intelligentie van de adem, die ontstaat door te luisteren; om je dieper in je eigen gevoel van vrijheid te laten zakken – je bij de hand te nemen en je terug naar huis te leiden, in zijn eigen tempo. Deze relatie met jouw adem, eenmaal beoefend met geduld en aanwezigheid, zal herstel, vrijheid, liefde en een evenwichtige gelukzaligheid schenken aan iedere cel van je wezen – op een manier waarop je wordt ontmoet, gedragen en ondersteund tijdens de ervaring met jouzelf. Moeiteloos bereikt, zonder dat je je zenuwstelsel hoeft te overbelasten met hyperventilatie.

Ik kom steeds meer mensen tegen die uit balans zijn door deze overmatige trendy ademoefeningen. In veel gevallen hadden deze situaties kunnen worden voorkomen als ze naar hun intu├»tie hadden geluisterd, en niet naar de onervaren “facilitator” die hen vertelde door te zetten onder het mom dat “trauma dat het lichaam verlaat”.

Het is geen trauma dat het lichaam verlaat. Het is het lichaam dat getraumatiseerd wordt. Het is het systeem dat lijdt en reageert op een schadelijke praktijk. Trauma ontstaat in vele vormen en het kan lijken op pijn en de uiting ervan. Dit is waar de ervaring van de beoefenaar, volwassenheid en begrip van wat er werkelijk gebeurt met ieder uniek systeem cruciaal is. Wanneer het een overtuigende en dogmatische aanpak wordt ga je aan je eigen wijsheid voorbij. Iedereen zijn systeem is en werkt anders.

Elke individuele ervaring vraagt om een afgestemde benadering, specifiek afgestemd op hoe levenskracht wordt verwerkt en uitgedrukt. Als trauma eenmaal aan de oppervlakte komt vraagt dit om professionele begeleiding. Helaas wordt deze ervaring vaak niet goed ingeschat en gaan we met volle(re) kracht vooruit.

Wat il wil meegeven is wees zuinig op jezelf, vooral wanneer je wordt gevraagd om je eigen grenzen te verleggen. Ik zeg niet dat ademwerk mensen niet helpt, want het geeft iemand die weinig contact heeft met zijn lichaam absoluut de kans om zichzelf even in een andere staat te ervaren en de ogen te openen voor andere mogelijkheden. Het kan ook fysiek verdoofde personen helpen om de motor opnieuw te starten – maar zoiets intens als dit raad ik niet aan om regelmatig te beoefenen.

Over het algemeen geldt: hoe heftiger de oefening – hoe verder je van jezelf afgaat…

← Terug naar overzicht